Biszkopty w czekoladzie z orzechami laskowymi



Składniki:

  • 1 op. biszkoptów okrągłych (np. z Biedronki)
  • pół szklanki mleka
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 90-100 g czekolady gorzkiej
  • 10 dkg orzechów laskowych



Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlej mleko. Zacznij podgrzewać na małym ogniu. Dodaj pokruszone czekolady i zacznij powoli mieszać drewnianą łyżka lub małą trzepaczką, aby dobrze połączyć składniki. Uważaj, by nie przypalić.
  2. Gdy czekolada będzie już płynna i połączy się z mlekiem, mieszaj jeszcze parę minut. Zdejmij z ognia. Czekolada powinna być gęsta i jednolita.
  3. Rozłóż biszkopty na dużym płaskim talerzu płaską częścią do góry. Ułóż je z odstępami.
  4. Orzechy wsyp do czekolady i wymieszaj. Małą łyżką nakładaj po kilka orzechów z czekoladą i delikatnie nałóż na biszkopty. Rozdziel po równo całą czekoladę i orzechy na wszystkie biszkopty. Możesz też nie dawać orzechów do czekolady, tylko polać czekoladą biszkopty i położyć na nią parę orzechów.
  5. Wstaw ciastka do lodówki na minimum pół godziny. Jednak ciepłe też są wyśmienite.
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!