Ekonomiczny torcik bez pieczenia




Składniki (tortownica 23cm):

  • 2 galaretki (pomarańczowa, truskawkowa lub inna ciepłego koloru)
  • 1 krem czekoladowy (w proszku)
  • 250 – 300 ml mleka (w ilości wg przepisu na krem)
  • 1 op. okrągłych biszkoptów
  • 2 banany
  • ok. 800 ml wody


Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę. Wsyp galaretki do większej miski i zalej wrzątkiem. Dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw w chłodne miejsce na 10 – 15 minut, od czasu do czasu mieszaj. Następnie wstaw do lodówki na kolejne 10 minut.
  2. Do wysokiej miski wlej mleko i przed chwilę miksuj na małych obrotach. Wsyp proszek na krem i miksuj na średnich obrotach, po 2 minutach zwiększ obroty do maksimum. Miksuj aż krem będzie gęsty, jednolity i gładki.
  3. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami tak, aby żaden nie przykrywał drugiego. Zalej tężejącą galaretką  - zostaw ¼ do dekoracji.
  4. Obierz banany i pokrój w plastry. Ułóż na galaretce i  wstaw na kilka minut do lodówki.
  5. Posmaruj banany grubą warstwą kremu czekoladowego. Na wierzchu ułóż biszkopty i polej resztą galaretki (musi być dość gęsta, aby nie wsiąknęła do biszkoptów). Wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Gotowe!
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!