Puszysty sernik na każdą okazję


Przepis powstał na podstawie przepisu ze wspaniałego bloga www.mojewypieki.com, skąd zaczerpnęłam inspiracji, korzystając też z cennych rad dotyczących serników. Autorce oryginalnego przepisu oraz autorce bloga bardzo dziękuję.

Zrobiłam ten sernik na Wielkanoc, wyszedł przepyszny, wszyscy w domu się nim zajadali i brali dokładki. Zamierzam nim ozdobić świąteczne stoły w zbliżające się Boże Narodzenie :)

Na zdjęciu jest cześć większego sernika, którego robiłam z podwójnej porcji. Świetnie zniósł mrożenie, jednak świeży był najlepszy.


Składniki (na średnią blaszkę lub tortownicę):


  • 1 kg mielonego twarogu (np. z wiaderka)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 i ½ łyżki kaszy mannej lub mąki pszennej
  • 8 jajek (rozmiar M lub L)
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 200g masła


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wyjmij z lodówki min 2 h wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
  2. Oddziel do dwóch misek białka od żółtek. Do trzeciej miski daj masło, do ostatniej śmietankę. Przygotuj sobie pozostałe składniki, aby mieć je pod ręką.
  3. Utrzyj mikserem żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną pienistą masę. Włącz piekarnik na góra-dół na 160 – 170 st. C. Blaszkę/tortownicę posmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Masło utrzyj też mikserem, aż będzie lżejsze i puszyste. Dodawaj po trochu twarogu i miksuj aż się połączy z masłem. Wlej pianę z żółtek i miksuj kilka chwil. Dodaj proszek na budyń i mąkę, wymieszaj dokładnie.
  5. Ubij na sztywno śmietankę oraz białka (ze szczyptą soli). Do masy serowej dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj, najlepiej dużą drewnianą łyżką lub trzepaczką. Dodaj następnie partiami pianę z białek i delikatnie, ale porządnie wszystko wymieszaj, aż masa stania się jednolita i puszysta.
  6. Przelej masę do formy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Na dół daj naczynie żaroodporne z gorącą wodą (najlepiej wstaw je trochę wcześniej) i zamknij piekarnik. Piecz ok 60 minut. Po ok 25-30 minutach sprawdź kolor sernika i aby się nie przypalił z góry, nakryj folią aluminiową. Powinna trzymać się na bokach blaszki, nie powinna dotykać sernika.
  7. Po upieczeniu uchyl nieznacznie piekarnik i pozostaw sernik do ostudzenia (2-3 h), po czym wstaw do lodówki na min. 12 h. Im bardziej się schłodzi, tym jest lepszy. Sernik świetnie smakuje z bakaliami, orzechami lub polewą ganache lub z gęstym lukrem cytrynowym.
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!