Dziurkowane naleśniki


Składniki na 10-12 naleśników:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 średnie jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • ok 75g masła lub dobrej margaryny (70% tłuszczu)
  • szczypta soli





Przygotowanie:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Masło lub margarynę roztop w garnuszku i odstaw do ostudzenia. Jajka utrzyj z solą i cukrem na puszystą masę. 
  2. Wlej partiami mleko i dokładnie zmiksuj. Dodaj część mąki i dalej miksuj, aż do gładkiej konsystencji. Dodaj resztę mąki i tłuszcz. Na koniec wlej wodę gazowaną. Miksuj jeszcze chwilkę. Zostaw na kilkanaście minut, aby odpoczęło - powinno pojawiać się coraz więcej pęcherzyków powietrza.
  3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Jeśli patelnia nie ma warstwy przeciw przywieraniu, lepiej dodaj nieco oleju. Nakładaj ciasto po 2-3 małe chochelki. Piecz 2-3 minutki. Pojawi się mnóstwo dziurek. Gdy większość nie będzie już płynna, odwróć delikatnie na drugą stronę. Piecz jeszcze 2-3 minuty. 
  4. Podawaj na gorąco z dowolnym słodkim nadzieniem lub na zimno - świetnie smakują zamiast chleba na śniadanie z dżemem, a nawet bez niczego. :) Smacznego!
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!