Placuszki orzechowe z musem jabłkowym


Składniki (na 4 porcje):

  • pół szklanki mleka (ja dałam 3,2%)
  • po garści orzechów włoskich, nerkowca i laskowych lub jednego rodzaju (koniecznie niesolone i niesmażone)
  • 125g (pół opakowania) serka mascarpone
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu



Przygotowanie:

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej. Orzechy drobno posiekaj. 
  2. Jajka ubij z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaj serek mascarpone i mleko. Zmiksuj do gładkości. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj miód i orzechy. Miksuj kilka chwil. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej trochę mleka, a jak za rzadkie - dosyp mąki. 
  3. Smaż na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Gdy pojawią się bąbelki, przewracaj na drugą stronę.
  4. Podawaj na ciepło z musem jabłkowym lub np. z powidłami lub z ulubionym dżemem. Świetnie komponują się z czymś kwaskowatym, dlatego ja podałam z gładkim musem jabłkowym. Polecam ten posiłek zarówno na obiad, jak i na kolację bądź jako deser. Smacznego!
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!