Szybki obiad: ryż z sosem z porem, groszkiem i marchewką

Składniki (na 2 porcje):

  • Ok. 100 g ryżu sypkiego lub 1 torebka
  • 1 nieduży por
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 sos pieczeniowy
  • Puszka marchewki z groszkiem konserwowej lub pół puszki groszku konserwowego i 1  ugotowaną marchewka
  • Pieprz czarny, curry
  • Łyżka oleju
  • Opcjonalnie: małe kotlety mielone świeżo zrobione lub z poprzedniego obiadu pokrojone na kawałki.


Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj na sypko, najlepiej wg tego przepisu.
  2. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Por umyj w gorącej wodzie, odetnij zbyt zielone końcówki i pokrój w plastry.
  3. Rozgrzej w rondlu lub w wysokiej patelni olej. Dodaj cebulę i smaż kilka minut. Dodaj plastry pora. Często mieszaj.
  4. Odcedź marchewkę z groszkiem (lub groszek, a marchewkę obierz, umyj i pokrój w kosteczkę) i dodaj do cebuli i pora. Wymieszaj dokładnie. Przypraw pieprzem i curry wg uznania. Mieszając, smaż jeszcze kilka chwil.
  5. Sos rozprowadź w odpowiedniej ilości wody w miseczce i wlej do warzyw. Mieszaj, aż się zagotuje. Duś wszystko przez kilka minut, jeśli chcesz przypraw jeszcze do smaku curry. Mieszaj często. Możesz dodać kawałki mielonego i dusić razem jeszcze kilka minut. Polej takim sosem porcję ryżu. Smacznego!
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!