Torcik kokosowo-owocowy


Oryginalny przepis jest autorstwa Pawła Małeckiego - placek kokosowo-malinowy. Robiłam to ciasto w wersji oryginalnej z malinami mrożonymi, robiłam też ze świeżymi truskawkami. Pycha :-) warto pamiętać, żeby zmniejszyć ilość cukru w cieście przy słodszych owocach. Planuje następnym razem dodać do masy rodzynki i / lub orzechy.
Smacznego!

Składniki na tortownicę o średnicy 24cm:

Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej tortowej (ok 20 płaskich łyżek)
  • 4 kopiaste łyżeczki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • ok. 105g masła
  • Kilka kropel aromatu migdałowego



Masa kokosowa:

  • 3 białka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 op. Budyniu waniliowego
  • 1 op. Cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • 14 łyżek wiórek kokosowych
  • Ok. 105 ml śmietanki 30%
  • Owoce ok. 200-300g np. 3 małe brzoskwinie i garść wydrążonych czereśni

Przygotowanie:

  1. Ja przygotowałam ciasto w malakserze, ale można zrobić ręcznie wyrobić na stolnicy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiej. Wsyp do misy malaksera. Dodaj cukier, żółtka, aromat i masło (może być zimne lub ciepłe, miękkie). Zagnieć do połączenia się składników.
  2.  Podziel gotowe ciasto na dwie części. Pierwszą rozwałkuj na ok. 5 mm na papierze do pieczenia i zwiń. Włóż do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkuj tak samo na papierze, dopasowując do formy. Wyłóż tym tortownicę i wstaw do lodówki.
  3. Białka ubij w czystej suchej misce na wysokich obrotach, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do uzyskania sztywnej piany. Wiórki kokosowe wymieszaj z budyniem i dodaj do piany razem z cukrem waniliowym. Wymieszaj ręcznie, aż do połączenia się składników.
  4. Śmietankę ubij na sztywno i dodaj do masy. Wymieszaj i wyłóż na schłodzony spód. Na górę posyp pokrojone w kostkę brzoskwinie (ze skórką) i wydrążone przepołowione czereśnie.
  5. Wyjmij resztę ciasta i połam na małe kawałeczki. Posyp nim owoce.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 st. C ok. 45 minut. 10-15minut przed końcem pieczenia możesz przykryć ciasto folią aluminiową matową stroną do góry, aby wierzch się nie przypalił.
  6. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową. Przepis na pyszną polewę znajdziesz tutaj.

Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!