Naleśniki wytrawne ze szpinakiem z sosem czosnkowo-koperkowym

()

Zdjęcia zrobiłam dopiero przy drugim przygotowaniu naleśników, bo wcześniej nie zdążyłam zrobić, za szybko zostały skonsumowane 🙂 Najlepsze w tych naleśnikach jest to, że wreszcie w moim domu je się szpinak. A córcia wcina je równo, a dopiero kończy roczek.
Polecam eksperymentować ze smakiem – można dodać kukurydzę konserwową, paprykę lub pomidory. Niech poniesie Cię wyobraźnia 🙂

Składniki (ok. 8 naleśników):

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok. pół opakowania mrożonego szpinaku w bryłkach
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 1 op. mozzarelli (125g po odcieku)
  • ok 150 g sera żółtego w kawałku
  • 8 plastrów ulubionej szynki
  • ok 250 g pieczarek
  • 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz mielony, pieprz ziołowy, natka pietruszki (posiekana świeża, mrożona lub ewentualnie suszona)

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany (może też być jogurt naturalny, ale wyjdzie rzadszy sos)
  • 1 łyżka majonezu
  • pół łyżeczki suszonej lub świeżego posiekanego koperku
  • sól, pieprz mielony i ziołowy w ilości wg upodobania


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji i powstania pęcherzyków powietrza. Odstawiamy, by odpoczęło, tak z 15-30 minut. Ja robiłam ciasto, jak już miałam przygotowaną prawie całą resztę.
  2. Pieczarki obierz i umyj. Pokrój w plastry. Rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę masła i olej. Gdy masło całkowicie się rozpuści, wrzuć pieczarki. Smaż kilka minut, odwracając co jakiś czas. Podczas smażenia przypraw w ilości wg uznania pieprzem i solą. Zdejmij z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i delikatnie odsącz z tłuszczu.
  3. Jajka obierz i pokrój wzdłuż na grubsze plastry.
  4. Na czystej patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj mrożony szpinak. Na małym ogniu duś go, aż całkiem się rozpadnie, co chwilę mieszając. Pod koniec przypraw odrobiną soli i pieprzem. Na sam koniec dodaj pietruszkę, około łyżeczki.
  5. Odsączoną mozzarellę pokrój w 8 plastrów.
  6. Ser żółty zetrzyj na drobnych oczkach.
  7. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Możesz go dać więcej, jeśli chcesz mieć mocniejszy sos. Dodaj śmietanę (jogurt) i majonez oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie i odstaw, aby sos nabrał smaku, „przegryzł się”.
  8. Na lekko natłuszczonej rozgrzanej patelni (nie musi być stricte naleśnikowa, wystarczy odpowiednio duża) smaż naleśniki na rumiano z obu stron. Około jedna chochla na sztukę. 
  9. Każdy usmażony naleśnik posmaruj cienko szpinakiem. Na jednej ćwiartce ułóż 2 plastry jajka i 1 plaster mozzarelli. Obok połóż plaster szynki. Na jajko i szynkę rozłóż trochę pieczarek. Posyp odrobiną sera żółtego. Złóż naleśnik na pół. Nad częścią z jajkiem posyp jeszcze trochę sera żółtego i przykryj ćwiartką z szynką, czyli jeszcze raz na pół.
  10. Piekarnik rozgrzej do około 150stC. Naleśniki ułóż na blaszce na papierze do pieczenia. Tuż przed włożeniem do piekarnika, posyp każdy resztą żółtego sera. Zapiekaj kilka minut, do zrumienienia sera lub tylko jego roztopienia, wg uznania. Podawaj polane sosem. Smacznego!

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.