Risotto z marchewką, kukurydzą i koperkiem


Moje pierwsze risotto. Pyszne, niestety nieco pracochłonne. Ale warto. Dziękuję za oryginalny przepis i wskazówki, jak zrobić tak pyszne risotto autorowi przepisu z zajadam.pl.



Składniki (na 3-4 porcje):

  • ok 120 g ryżu długoziarnistego białego lub odmiana ryżu do risotto
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 5 - 6 chochli gorącego rosołu mięsno - warzywnego
  • 1/2 łyżeczki soli (ale jeśli rosół jest dostatecznie posolony, nie dodawaj już soli)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • kilka łyżek startego żółtego sera
  • łyżeczka świeżego posiekanego lub suszonego koperku
  • 1 duża ugotowana marchewka (najlepiej z rosołu), pokrojona drobno



Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na dużej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej masło z olejem. Gdy masło się rozpuści i spieni, wrzuć cebulę i zeszklij lekko. Dodaj czosnek, przemieszaj i od razu wsyp ryż. Wymieszaj dokładnie, aby cały ryż pokrył się tłuszczem. Smaż kilka chwil, aż ziarenka staną się przejrzyste.
  2. Wlej pierwszą chochlę gorącego bulionu i wymieszaj dokładnie. Duś na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały wywar. Od czasu do czasu zamieszaj. Tu potrzeba cierpliwości, risotto nie wolno robić w pośpiechu, podobno. Ja się zastosowałam i byłam zachwycona efektem. :)
  3. Dodawaj po chochelce rosołu, zawsze dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie już poprzednią porcję. Gotuj tak powolutku, aż stanie się kremowy, miękki, lekko al dente.
  4. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i kukurydzę, posól, jeśli trzeba. Możesz też dodać trochę świeżo mielonego pieprzu. Dobrze wymieszaj i duś jeszcze trochę.
  5. Na koniec dodaj śmietanę, koperek i ser żółty. Połącz dobrze i od razu podawaj. Świeżo przygotowane risotto jest najsmaczniejsze.

Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!