Domowa sól ziołowa


Sól ziołową śmiało można kupić gotową w sklepie, jednak jest dość droga i zawiera glutaminian monosodowy i czasami inne dodatki, np. cukier czy kwas cytrynowy. Łatwo, szybko i tanio można przygotować ją w domu.

Moje proporcje:
Soli tyle, ile łącznie pozostałych składników lub trochę mniej. Robię raczej na oko, więc nie zawsze wyjdzie tak samo.

Składniki:

  • sól jodowana
  • pieprz kolorowy mielony
  • pieprz ziołowy
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • opcjonalnie papryka czerwona słodka mielona

Przygotowanie:

Przyprawy i zioła dodaj w ilościach wg uznania. Ja na mały słoiczek (taki po musztardzie) daje po ok 2 łyżeczki każdego, ale zawsze pieprzu i ziół najwięcej. Dobrze wymieszaj i gotowe!
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!