Duszona wątróbka drobiowa z cebulką


Składniki na 3 porcje:

  • 500g wątróbki drobiowej
  • 2 średnie cebule
  • pieprz mielony i sól ziołowa lub zwykła 
  • łyżka masła
  • kilka łyżek oleju
  • szklanka ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i opłucz. Drobno posiekaj.
  2. Wątróbkę umyj pod bieżącą wodą, usuń ewentualną żółć i inne niechciane elementy. Większe kawałki przekrój na pół. Pamiętaj, by nie solić wątróbki przed smażeniem! Posolona stwardnieje.
  3. Rozgrzej na dużej patelni masło i 2-3 łyżki oleju. Gdy masło się rozpuści wrzuć cebulę i zeszklij na średnim ogniu. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze oleju.
  4. Usmażoną cebulkę zdejmij na talerz lub do miseczki, starając się nie zebrać z patelni całego tłuszczu. Dodaj łyżkę oleju i wrzuć pojedynczo każdy kawałek wątróbki. Smaż ją z każdej strony 1-2 minuty do zbrązowienia. Przypraw pieprzem mielonym wg uznania z każdej strony. Nie mieszaj zbytnio (odwracaj pojedynczo) ani nie przyciskaj wątróbki, aby nie straciła soków.
  5. Gdy wątróbka się lekko podsmaży, wlej wodę. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Ja smażyłam na patelni, do której nie mam tak dużej pokrywki. Wykorzystałam folię aluminiową, przykrywając nią patelnię.
  6. Duś pod przykryciem na mniejszym ogniu ok 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy wątróbka zmięknie (dobrze sprawdzić jakiś grubszy kawałek), wrzuć cebulkę. Możesz zostawić nieco do posypania ziemniaczków. Wymieszaj dobrze. Posól solą w ilości wg upodobania, przypraw też pieprzem. Duś jeszcze chwilkę i zdejmij z ognia.
  7. Wątróbka najlepiej pasuje do pajdy chleba lub dobrych ziemniaczków. Ja akurat miałam ziemniaczki niezbyt dobre, jakieś wodniste, ale wątróbka wyszła znakomicie. Jednak mimo, że bardzo ją lubię, to w ograniczonej ilości. Porcja na moim talerzu okazała się stanowczo zbyt duża. :) Smacznego!
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!