Kisiel z jabłek i gruszek z rodzynkami i płatkami owsianymi

Składniki (na 4 małe porcje lub 2 duże):

  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • odrobina soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki rodzynek
  • 1-2 łyżeczki płatków owsianych (mogą też być inne, np. żytnie)
  • szklanka wrzątku
  • pół szklanki zimnej wody
  • 1 lekko kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj i obierz, usuń szypułki. Pokrój w małą kostkę i przełóż do garnuszka. Skrop niewielką ilością soku z cytryny. Przemieszaj owoce. Zalej je około 1 szklanką wrzątku.
  2. Gotuj owoce kilka minut do miękkości. Pod koniec wsyp rodzynki i płatki. Gotuj jeszcze chwilkę.
  3. W pół szklanki zimnej wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną, tworząc krochmal. 
  4. Wlej krochmal powoli do owoców, ciągle mieszając. Wlej całość lub mniej, jeśli wolisz rzadszy kisiel. Można też przygotować nieco więcej krochmal, żeby kisiel wyszedł gęstszy. Jak kto lubi.
  5. Gotuj kisiel minutkę, dwie. Od razu podawaj lub na zimno. W każdej wersji jest pyszny. Możesz podać z kleksem z bitej śmietany lub z polewą czekoladową. Smacznego!
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!