Zupa krem brokułowa z serem topionym



Składniki na 4-5 porcji:

  • 3-4 marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • 1 seler mały
  • 1 kalarepa
  • 4 ziemniaki nieduże
  • 500 g brokułów świeżych (opcjonalnie mrożonych)
  • 100 g serka topionego, dobrej jakości, bez dodatków
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • po 1-2 małe łodyżki natki selera i lubczyku (lub suszony lubczyk pół łyżeczki)
  • łyżeczka świeżej siekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz ziołowy i mielony w ilości wg upodobania
  • ok 2 litry wody 
  • kilka kromek najlepiej czerstwego chleba (po 1- 1,5 kromki na porcję) na grzanki
  • 2-3 ząbki czosnku do natarcia grzanek


Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i pietruszkę pokrój w mniejsze kawałki, seler i kalarepę przekrój na pół lub na cztery. Ziemniaki zostaw w całości. Brokuł podziel na różyczki i również opłucz. 
  2. Zagotuj wodę w dużym garnku. Nie sól. Wrzuć marchewkę, pietruszkę, seler, kalarepę i ziemniaki. Gotuj kilkanaście minut prawie do miękkości.
  3. Do warzyw dorzuć brokuły oraz natki selera i lubczyku. Gotuj do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec posól i dopraw według uznania.
  4. Wyciągnij z gotowego wywaru marchewki. Gdy trochę ostygną, pokrój w półplasterki lub grubszą kostkę. Resztę zmiksuj blenderem na gładko.
  5. Dodaj do zupy śmietanę, ser topiony i natkę pietruszki. Zblenduj razem i gotowe.
  6. W tosterze upiecz na złociście grzanki. Obierz czosnek i natrzyj nim każdą grzankę z obu stron. Pokrój w kostkę. Posyp nimi zupę na talerzu. Smacznego!

Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!