Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy


Inspiracją do upieczenia tego pasztetu był przepis Margarytki z blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki. Skorzystałam też z innych rad z Internetu i podpowiedzi na temat pasztetów. Swój pasztet zrobiłam po raz pierwszy w życiu i na początku nie byłam zadowolona. Piekłam w sobotę i na świeżo mi nie za bardzo smakował. Ale już w niedzielę rano, schłodzony, był wyśmienity. I mam wrażenie, że dzisiaj jest jeszcze lepszy. Na świeżo daje się fajnie rozsmarować, schłodzony już gorzej. Mogłam upiec go w jednej formie, byłby większy, ale i tak jestem bardzo zadowolona z efektu. Chyba też pierwszy raz w życiu jadłam swojski pieczony pasztet. Bez porównania z tymi kupnymi. I już planuję kolejny z boczkiem wędzonym oraz inny z pieczonym mięsem i większą ilością czosnku niedźwiedziego. Zapraszam! Smacznego!

Składniki na 2 foremki aluminiowe podłużne keksowe lub 1 większą:

  • 3 udka z kurczaka (ok 800 g)
  • ok 400 g karkówki cielęcej z kością
  • ok 250 g boczku wieprzowego surowego
  • ok 250 g wątróbki z indyka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 mały seler
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 listków laurowych
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego lub kolorowego
  • 3 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • szklanka wywaru z gotowania mięsa i warzyw
  • 2 łyżeczki morskiej gruboziarnistej lub zwykłej i 1 niepełna łyżeczka soli ziołowej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • po 1 łyżce masła i oleju 
  • odrobina masła i bułki tartej do formy

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i wrzuć do dużego garnka, boczek możesz przeciąć na pół. Udka ułóż na górze, bo szybciej się ugotują. 
  2. Marchewki, pietruszkę, czosnek, cebulę i seler obierz. Pół cebuli z resztą warzyw ułóż na mięsie i całość zalej zimną wodą do przykrycia. Dodaj 2 łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Wstaw na duży ogień. Gdy całość się zagotuje, zmniejsz gaz i gotuj do miękkości wszystkich mięs i warzyw - ok 1,5 godziny (cielęcina powinna łatwo odchodzić od kości). W międzyczasie usuń nadmiar szumowiny, np. łyżką cedzakową lub zwykłą. 
  3. Drugą połówkę cebuli pokrój drobno. Wątróbkę oczyść i umyj. Osusz ją lekko ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. 
  4. Olej i masło rozgrzej na dużej patelni i wrzuć cebulkę. Zeszklij ją na niedużym ogniu i zdejmij na talerz, pozostawiając na patelni jak najwięcej tłuszczu.
  5. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć pojedynczo wątróbkę i smaż krótko do ścięcia. Odwróć każdy kawałeczek i smaż tak samo. Przemieszaj łopatką i wlej niewielką ilość ciepłej wody. Wrzuć usmażoną cebulkę. Wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką lub folią aluminiową. Na małym ogniu pod przykryciem duś do miękkości wątróbki (ok 10 minut), co jakiś czas mieszając.
  6. Gotową wątróbkę przełóż do dużej miski. Wrzuć tam też ugotowane mięso i warzywa. Pozostaw do ostudzenia. Przyprawy z rosołu wyrzuć.
  7. Zimne mięso, wątróbkę i warzywa zmiel w malakserze na gładką masę. Możesz też zmielić minimum dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitem.
  8. Do zmielonej masy dodaj majeranek, pieprz mielony i sól. Spróbuj masę mięsną przed dodaniem soli. Ilość soli jest przybliżona, możesz dać mniej lub więcej, według uznania. Czosnek niedźwiedzi rozetrzyj w dłoniach lub w moździerzu i dodaj do masy. Na koniec wsyp bułkę tartą i wlej wywar z gotowania mięsa. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do masy. Całość dokładnie ręcznie wymieszaj i wyrób.
  9. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno i przełóż do gotowej masy mięsnej. Delikatnie ręcznie wymieszaj.
  10. Foremki posmaruj lekko masłem i posyp bułką tartą. Nałóż masę pasztetową, wyrównaj. Możesz całość wyłożyć do jednej większej formy. Ja robiłam pierwszy raz i nie wiedziałam, jak pasztet zachowa się w trakcie pieczenia, stąd rozdzieliłam go na dwie formy. Nie dostałam w sklepie podłużnych foremek, które byłyby lepsze.
  11. Pasztet posyp niewielką ilością bułki tartej i polej 3-4 łyżkami rosołu. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 60 minut. Jeśli pieczesz w jednej dużej formie, być może będzie trzeba piec dłużej o 15-20 minut. Gotowy pasztet jest mocno przypieczony, brązowy z góry i odchodzi od brzegów foremek.



Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!