Kapusta włoska duszona z marchewką, masłem i koperkiem

Składniki na 3-4 porcje:

  • pół średniej wielkości główki kapusty włoskiej
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki świeżego posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej lub zwykłej
  • pieprz mielony, pieprz i sól ziołowa 

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyj i usuń głąby. Przekrój jeszcze na cztery części i cienko pokrój.
    Wrzuć do dużego garnka. Zalej wodą na poziom trochę mniej niż do połowy wysokości kapusty. Wstaw na gaz, zagotuj na dużym ogniu, często mieszając.
  2. Marchewki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  3. Gdy kapusta zmięknie i opadnie do wody, dodaj sól morską i trochę pieprzu mielonego. Dobrze wymieszaj i duś na dużym ogniu bez przykrycia, aż kapusta będzie prawie miękka. Odlej część wody.
  4. Dodaj marchewkę i zamieszaj. Duś do miękkości warzyw.
  5. Odlej prawie całą wodę i dopraw w niewielką ilością soli i pieprzu ziołowego. Duś 2-3 minutki, po czym odlej pozostałą wodę. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Duś jeszcze kilka chwil i zdejmij z ognia. Wrzuć posiekany koperek i dobrze połącz. Opcjonalnie możesz dodać śmietanę. Taka kapusta świetnie pasuje jako dodatek do wielu dań, np. gulaszu z fileta z kurczaka czy schabowego. Jest pyszna na ciepło, ale równie dobrze smakuje też na zimno. Smacznego!
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!