Risotto pieczarkowe z warzywami


Składniki (na 3 porcje):

  • ok 75-80 g ryżu długoziarnistego białego lub odmiana ryżu do risotto
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • ok 250 g pieczarek
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 5 - 6 chochli gorącego rosół
  • 1/2 łyżeczki soli (ale jeśli rosół jest dostatecznie posolony, nie dodawaj już soli), sól ziołowa, pieprz mielony
  • 1 mała cebula
  • kilka łyżek startego żółtego sera
  • łyżeczka świeżego posiekanego lub suszonego koperku
  • 1 mała ugotowana marchewka (najlepiej z rosołu)
  • 1 ugotowana pietruszka (najlepiej z rosołu)
  • opcjonalnie kawałek selera i kalarepy z rosołu



Przygotowanie:

  1. Pieczarki obierz, umyj i pokrój drobno. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej łyżkę masła z łyżką oleju. Gdy masło się rozpuści, wrzuć pieczarki. Smaż ok 10 minut na większym ogniu, często mieszając. Delikatnie przypraw pieczarki solą ziołową i mielonym pieprzem. Usmażone pieczarki przełóż do miski lub na talerz.
  2. Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła z olejem. Gdy masło się rozpuści i spieni, wrzuć cebulę i zeszklij lekko. Od razu wsyp ryż. Wymieszaj dokładnie, aby cały ryż pokrył się tłuszczem. Smaż parę minut, aż ziarenka staną się przejrzyste. Tym razem miałam inny ryż i nie bardzo chciał zrobić się przejrzysty mimo upływu wspomnianego czasu. Wlałam więc rosół. Efekt końcowy był super, więc nie przejmuj się, jeśli Twój ryż nie będzie idealny na tym etapie.
  3. Wlej pierwszą chochlę gorącego bulionu i wymieszaj dokładnie. Duś na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały wywar. Od czasu do czasu zamieszaj. Tu potrzeba cierpliwości, risotto nie wolno robić w pośpiechu. Ja się zastosowałam i byłam zachwycona efektem. :)
  4. Dodawaj po chochelce rosołu, zawsze dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie już poprzednią porcję. Gotuj tak powolutku, aż stanie się kremowy, miękki, lekko al dente. Na oko trwa to do 30 minut.
  5. Dodaj przygotowane wcześniej pieczarki i pokrojone w kostkę warzywa oraz kukurydzę. Posól, jeśli trzeba. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj i duś jeszcze minutkę.
  6. Na koniec dodaj śmietanę, koperek i ser żółty, już po wyłączeniu gazu. Połącz dobrze i od razu podawaj. Świeżo przygotowane risotto jest najsmaczniejsze. Poprzednie risotto wyszło smaczne, ale to było super pyszne :) Polecam i smacznego!

 
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!