Tort naleśnikowy z twarogiem i musem jabłkowym

Składniki na 2 torciki:

Ciasto naleśnikowe (na 12-13 mniejszych naleśników)

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski, zaczynając od suchych, na końcu wlewamy wodę i miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji i powstania pęcherzyków powietrza. Odstawiamy, by odpoczęło, tak z 15-30 minut. 
  2. Naleśniki smaż na mniejszej patelni (ok 23-24 cm średnicy) na rumiano z obu stron.
  3. Na dużym talerzu ułóż jeden naleśnik. Kolejność smaków może być dowolna. Pierwszy naleśnik posmaruj cienko powidłami. Przykryj drugim naleśnikiem. Posmaruj go 2-3 łyżkami twarogu. Aby był bardziej smarowny, możesz go zmielić lub zmiksować w malakserze.
  4. Na warstwę twarogu połóż kolejny naleśnik i posmaruj go niewielką ilością dżemu brzoskwiniowego. Nałóż czwarty naleśnik. Posmaruj go cienko powidłami i przykryj piątym naleśnikiem. Jeśli masz nutellę, wykorzystaj ją zamiast drugiej warstwy powideł. Rozsmaruj na piątym naleśniku 2-3 łyżki twarogu i zamknij tort szóstym naleśnikiem.
  5. Tort polej połową musu i ozdób cząstkami 1 obranej mandarynki. Posyp płatkami owsianymi. Smacznego!
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!