Delikatny krem pieczarkowy z rozgrzewającymi grzankami z cukini


Składniki na 4 porcje:

  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cukinia w miarę cienka, aby miała jak najmniejsze i jak najmniej pestek w środku
  • 1 cebula
  • 7 chochli rosołu dobrze doprawionego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • olej i masło do smażenia
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • pół selera z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 2 ziemniaki z rosołu
  • opcjonalnie mały ugotowany w rosole por
  • 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • sól ziołowa, pieprz ziołowy i zwykły mielony, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona

Przygotowanie:

  1. Pieczarki, cebulę i cukinię obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno pokrój, a pieczarki i cukinię pokrój w grubszą kostkę.
  2. Soczewicę opłucz na sitku i wrzuć do niesolonego wrzątku. Gotuj do miękkości ok 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedź na sitku.
  3. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i łyżkę masła. Wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj porządną łyżkę masła i gdy się rozpuści, wsyp pieczarki i przemieszaj. Przypraw wg uznania pieprzem ziołowym i mielonym oraz ziołami prowansalskimi. Pamiętaj, że zupa ma być delikatna. Smaż na większym ogniu, aż odparuje większość soku. 
  4. Usmażone pieczarki z cebulką przełóż do dużego garnka. Odłóż 3 łyżki na talerzyk/do miseczki. Zalej gorącym rosołem. Na patelnię po pieczarkach wlej pół szklanki ciepłej wody. Zostaw na chwilę, przemieszaj i przelej do zupy. Całość duś na średnim ogniu ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Ugotowane warzywa z rosołu wrzuć do zupy pieczarkowej i zblenduj na gładko. Dodaj odłożone pieczarki, ugotowaną soczewicę i natkę pietruszki. Gotuj jeszcze z 5 minut. Sprawdź smak. Dopraw jeszcze nieco solą ziołową i innymi przyprawami w razie konieczności. Można też dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Doda kremowego charakteru i smaku.
  6. Na osuszonej patelni po pieczarkach usmaż cukinię. Nie dodawaj już tłuszczu. W trakcie smażenia posyp słuszną ilością soli, pieprzu mielonego i ziołowego oraz mielonej papryki słodkiej i ostrej. Często mieszaj. Smaż kilka minut do miękkości. W zasadzie cukinia powinna być trochę chrupka, ale już nie surowa. 
  7. Wsyp 2-3 łyżki usmażonej cukinii do porcji zupy. 
  8. Możesz też przygotować zupę bez mięsnego rosołu. Przyda się ją wtedy mocniej doprawić, a potrzebne warzywa ugotować wcześniej i wywar z gotowania wykorzystać do zupy. Do ich gotowania dorzuć 1-2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, ząbek czosnku i kilka kulek pieprzu oraz sól w ilości wg upodobania. Smacznego!
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!