Jak ugotować pyszną sypką kaszę jaglaną?

Jeszcze niedawno nie wiedziałam nawet, że jest coś takiego jak kasza jaglana. Gdy się o niej dowiedziałam, kupiłam przy okazji i zrobiłam. Ale wyszła klapa, bo popełniłam kilka błędów. Wszystkie wynikały z tego, że nie znałam zasad jej przygotowywania, a opis na opakowaniu nie był zbyt dobry. Ugotowałam tak, jak inne kasze, czyli w dużej ilości wody, często mieszałam... A tu chodzi o to, by nie mieszać i nie dawać dużo wody... Wczoraj znalazłam sporo informacji i porad w tym zakresie, a dziś sama zmierzyłam się z tym zadaniem. Najbardziej skorzystałam z rad Olga Smile. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Z całą pewnością jeszcze niejeden raz kasza jaglana zagości na naszym stole, nie tylko na obiad. Nada się do deserów na słodko. Jeśli i Wy nie gotowaliście jeszcze kaszy jaglanej, koniecznie przeczytajcie instrukcję poniżej i cieszcie się pysznym i zdrowym posiłkiem, który przełamie nudę w kuchni!


Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej o pojemności 200 ml
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 2-3 szczypty soli
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego


Przygotowanie:

  1. Kaszę przesyp na duże drobne sito. Moje jest takie, ale jednak trochę kaszy uciekło. 
  2. Przepłucz kaszę po bieżącą wodą. Mieszam palcami, aby wszystkie ziarenka dobrze umyć. Płucz kilka razy, aż woda stanie się czysta i przezroczysta.
  3. Przelej kaszę wrzątkiem. Usunie to goryczkę. 
  4. W garnku - najlepiej z nieprzywierającym dnem - zagotuj 2 i 1/2 szklanki wody z solą. Dodaj olej. Ilość soli uzależnij od tego, do czego wykorzystasz kaszę. Do potraw obiadowych, słonych, dodaj nawet 1 łyżeczkę, jeśli wolisz dobrze posolone, ale do deserów i słodkich dań - można ją pominąć.
  5. Wsyp kaszę do wrzątku, zmniejsz gaz na bardzo mały. Przemieszaj parę razy. Przykryj pokrywką, zostaw ją jednak leciutko uchyloną.
  6. Gotuj ok 15-20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i powstaną charakterystyczne dziurki. I pamiętaj, by nie ruszać kaszy podczas gotowania.
  7. Sprawdź, czy kasza jest miękka. Wyłącz gaz, przykryj garnek szczelnie pokrywką i zostaw na palniku kilka minut. Potem zdejmij na bok. Możesz odkryć, by odparowała reszta wody. Ja tego nie zrobiłam, a i tak wyszło pysznie.
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!