Najszybszy sos pomidorowy



Masz ochotę na spaghetti, a nie masz w domu pomidorów i/lub nie chce Ci się robić tak długo tego oryginalnego sosu? Przygotuj pyszny, ale najprostszy i najszybszy sos pomidorowy!

Składniki:

  • woda
  • 2-3 kopiaste łyżeczki koncentrat pomidorowy
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • oregano, bazylia, sól ziołowa, pieprz mielony i opcjonalnie ziołowy
  • 1/2 - 1 łyżeczki cukru.


Przygotowanie:

  1. W garnku połącz śmietanę z 1/3 szklanki wody i koncentratem pomidorowym.
  2. Zagotuj i przypraw wg uznania. Możesz dolać jeszcze trochę wody, jeśli jest za gęsty lub wydaje Ci się zbyt pomidorowy. Dodaj cukier, żeby sos nie był za kwaśny, ale nie za dużo, by  go nie przesłodzić. Gotuj 2-3 minutki na małym ogniu, koniecznie pod przykryciem, bo bardzo chlapie. Często mieszaj.
  3. Tak przygotowany sos może podchodzić wodą na talerzu, więc opcjonalnie zagęść go łyżką mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody/sosu. Podawaj z czym chcesz - z makaronem, do zapiekanki, do mięsa... I obiad gotowy! Smacznego!
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!