Serowe nuggetsy z kurczaka


Składniki na 2 porcje:

  • 2 nieduże filety z kurczaka
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • 2-3 bułki tartej
  • 1 jajko
  • przyprawy
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w grubą kostkę. Każdy kawałek przypraw w ilości wg uznania: solą lub solą ziołową, pieprzem mielonym i ziołowym, opcjonalnie ziołami prowansalskimi i słodką mieloną papryką. Wetrzyj przyprawy w mięso i odstaw je na kilkanaście minut. Będzie smaczniejsze.
  2. W głębokim talerzu lub miseczce dobrze wymieszaj ze sobą starty ser i bułkę tartą. Możesz część lub całą bułkę tartą zastąpić mocno pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
  3. Jajko roztrzep, możesz je też trochę przyprawić. Maczaj w nim każdy kawałek mięsa, a potem obtocz w panierce. Dobrze dociśnij ser do kurczaka.
  4. Nuggetsy smaż na większej ilości tłuszczu po 3-5 minut z każdej strony (zależy od grubości mięsa), aż się mocno zrumienią. Wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  5. Serowe nuggetsy mogą stanowić pyszny dodatek do frytek domowych, pieczonych ziemniaczków, a także do ryżu z ostrym warzywnym chili con carne. Mojej Zuzi strasznie smakuje takie mięsko. Staram się nie za często dawać jej smażone, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi. Aż się doprasza o kolejną porcję z naszych talerzy! :) Smacznego!
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!