Owsiana tarta z musem jabłkowym, mandarynkami i jabłkami

 
Ponad tydzień temu kupiliśmy mandarynki, ale okazały się okropnie kwaśne i trudne w obieraniu. Nikt ich nie jadł i nie wiedziałam, co z nimi zrobić. Dostaliśmy w międzyczasie duży słoik musu jabłkowego. Połowę zużyliśmy do naleśników, a resztę postanowiłam dodać do ciasta, żeby się nie zepsuło. Wykorzystałam swój przepis na ciasto kruche, które zrobiłam do jabłecznika, nieco je modyfikując. Przede wszystkim zamiast 3 żółtek dałam 1 jajko (rozmiar L), bo nie chciało mi się bawić potem z białkami. I wyszło super. Trochę spód zmiękł pod wpływem musu jabłkowego, bo był bardzo mokry. Lepszy byłby więc zblendowany mus domowej roboty, jest zdecydowanie bardziej zwarty. Najlepiej zjeść jeszcze ciepłe ciasto, mi najbardziej wtedy smakowało, chyba też dlatego, ze cały dzień na nie czekałam. Następnego dnia było bardziej miękkie, ale równie smaczne. Zniknęło błyskawicznie. Zuzia wcinała równo, nawet okruszki wyjadała z talerza!

 

Składniki na formę 30 cm:

  • szklanka musu jabłkowego (tym razem miałam gotowy, ale najlepszy jest z własnoręcznie uprażonych słodkich jabłek, zblendowanych na gładko)
  • ok 500 g kwaśnych mandarynek 
  • 1 duże jabłko
  • ok 1 łyżki cukru
Ciasto kruche
  • 100 g mąki pszennej tortowej (ok 10 łyżek)
  • 100 g płatków owsianych (ok 15 łyżek)
  • 6 łyżek cukru
  • 100 g masła lub margaryny 80% lub pół na pół
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Do misy malaksera wsyp płatki owsiane i zmiksuj na wyższych obrotach. Nie muszą być zbyt drobno zmielone, powinno zostać sporo kawałeczków.
  2. Dodaj mąkę, cukier, zimne masło, proszek do pieczenia i jajko. Zmiksuj do połączenia się składników. Możesz też wyrobić ręcznie.
  3. Formę do tarty wysmaruj niewielką ilością masła. Wyłóż ciasto. Jest dość miękkie, nie próbowałam więc nawet go rozwałkowywać. Kawałeczkami wykładałam formę, starając się rozprowadzić je równo.
  4. Formę z ciastem wstaw do zamrażalnika. Włącz piekarnik na 170stC. Gdy się nagrzeje porządnie, wstaw ciasto i piecz ok 20 minut do złotego koloru.
  5. W międzyczasie obierz mandarynki ze skórki ostrym nożem, aby pozbyć się też zewnętrznych białych błonek. Nożem wykrawaj miąższ. Najlepiej, jeśli masz mandarynki bezpestkowe. Jeśli jednak jakaś się trafi, usuń ją. Mandarynki rozdzielaj nad talerzem/miseczką, bo później wykorzystasz sok, który z nich wycieknie.
  6. Umyj i obierz ze skórki jabłko, usuń gniazdo nasienne.
  7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim mus jabłkowy. Posyp kawałkami miąższu mandarynek. 
  8. Na górę ułóż dekoracyjnie jabłko pokrojone w plasterki. Polej je sokiem z mandarynki. Jabłko i mandarynki posyp łyżką cukru.
  9. Wstaw do piekarnika i piecz ok 20 minut.
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!