Talarki ziemniaczane zapiekane z sosem cebulowym


Nieraz robiłam pieczone ziemniaki, w całości i w kawałkach, ale dzisiaj zrobiłam nieco inaczej. Najczęściej piekłam je w folii, tzw. rękawie do pieczenia. Najwygodniejsze. Wrzucasz ziemniaki, składniki dodatkowe i przyprawy, zawiązujesz i do pieca. Można też jednak zrobić inaczej. Ja polałam sosem, żeby nabrały smaku i nie wyschły. Folia aluminiowa też zapobiega przesuszeniu. Świetnie komponują się z gotowanymi warzywami. Można podać z mięsem i bez niego. Ja po świętach wybrałam bezmięsny obiad i wyszło smacznie i syto.

Składniki na 2 porcje:

  • ok 70 dkg ziemniaków
  • 1 cebula biała
  • pół cebuli czerwonej
  • 1-2 łyżki masła + 2 łyżeczki
  • 1-2 łyżki oleju
  • 100 ml wody
  • przyprawy: po 1 łyżeczce soli ziołowej i pieprzu ziołowego, po 1-2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego i czosnku niedźwiedziego (ja dałam 1 duży świeży listek, drobno posiekany), pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta gałki muszkatołowej 

Przygotowanie:

  1. Cebule obierz, opłucz i drobniutko pokrój. 
  2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości ok 1 cm. Włóż je do naczynia z zimną wodą, aby nie sczerniały.
  3. Na patelni rozgrzej po 1-2 łyżki masła i oleju.
  4. Wrzuć cebulę i przemieszaj. Zmniejsz ogień na średni. Smaż do zrumienienia, często mieszając.
  5. Jeśli masz świeży czosnek niedźwiedzi, dodaj go teraz i chwilkę przesmaż. Suszony dodaj z resztą przypraw później.
  6. Wlej przegotowaną wodę. Wymieszaj i dodaj przyprawy. Duś ok 2 minutki, aż sos zacznie gęstnieć, często mieszaj. 
  7. Na koniec dodaj 2 łyżeczki masła i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia.
  8. Ziemniaki wyłóż na naczynie żaroodporne. Polej sosem. Resztki sosu z patelni możesz wypłukać niewielką ilością wody i polej nim ziemniaki.
  9. Przykryj naczynie folią aluminiową matową stroną do góry, tak, by nie dotykała potrawy.
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stC. Piecz pod folią ok 30-35 minut.Potem usuń ją i piecz dalej przez kolejne 30-35 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku, a chrupiące i złociste z zewnątrz.
    Podziel się w Google Plus

    O autorce Anna Wojtyna

    Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

    0 komentarz(y) :

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
    Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!