Kolorowa zapiekanka bez mięsa z ziemniakami i kluskami śląskimi


Zostały mi kluski z obiadu, a w kuchni miałam pojedyncze ilości warzyw i kilka ziemniaków. Postanowiłam zrobić szybką zapiekankę. Trochę dałam za dużo wody, więc nie była tak smaczna, jak powinna. W przepisie jest już odpowiednia jej ilość. Miałam jednak za mało żółtego sera, a szkoda, bo bardzo lubię go w tej formie. Podobną zapiekankę możesz zrobić z użyciem reszty warzyw z rosołu lub z innymi warzywami, np. z brokułami czy kalafiorem. Można też dodać ugotowane jajko pokrojone w plastry (tuż po ser). Smacznego!

Składniki:

  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 5 ugotowanych klusek śląskich z poprzedniego obiadu
  • 2 rzodkiewki (lub więcej)
  • 1 duża marchewka
  • 1 szczypiorek
  • 1 duża pietruszka
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok pół puszki odsączonej czerwonej fasoli konserwowej
  • 150 ml gorącej wody
  • 3 kopiaste łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: po ok 1 łyżeczce soli ziołowej i curry, po ok pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego i ziołowego
  • ser żółty w plastrach lub starty

Przygotowanie:

  1. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obierz, z rzodkiewek odetnij ogonki, umyj. Czosnek obierz. Wszystkie warzywa oprócz rzodkiewki pokrój w cieńsze plastry, zaś rzodkiewki w kosteczkę. Ziemniaki wrzuć do garnka z wodą, aby nie sczerniały.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę. Smaż kilka minut na średnim ogniu do zezłocenia. Możesz ją lekko posolić i prószyć pieprzem mielonym. Gdy cebulka zacznie się rumienić, wrzuć czosnek. Smaż jeszcze 1-2 minutki, często mieszając.
  3. Do szklanki z wodą dodaj przyprawy. Wymieszaj.
  4. Gdy czosnek się lekko zrumieni, wlej około połowy wody i duś kilka minut na mniejszym ogniu, aż sos się lekko zredukuje. Często mieszaj.
  5. Do reszty wody dodaj mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, aby nie zostały grudki.
  6. Na patelnię wrzuć opłukaną fasolę. Wlej sos śmietanowy i wymieszaj wszystko. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia.
  7. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj.
  8. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością masła. Wyłóż plastrami ziemniaków. Na nich rozłóż plasterki pietruszki, potem marchewki i posyp kostkami rzodkiewki. Na górę rozdziel całą zawartość sosu, starając się samego sosu zostawić jak najwięcej na patelni. Posyp szczypiorkiem.
  9. Kluski pokrój w plastry i ułóż na warzywach. 
  10. Do reszty sosu dodaj masło i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż wszystko się połączy. Polej sosem kluski i warzywa. 
  11. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz 50-60 minut. Po około 20 minutach posyp  wierzch zapiekanki kilkoma łyżkami startego lub przykryj plastrami żółtego sera.
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!