Pierogi na słodko z białym serem i kaszą jaglaną podane z sosem truskawkowym


Nie pamiętam, czy robiłam kiedyś pierogi na słodko z serem... Nie, nie robiłam. Próbowałam z owocami 1-2 lata temu, ale wtedy mi nie wyszły, bo i nie miałam dobrego przepisu na ciasto. Rzadko też jadłam. Jeszcze rzadziej jadłam smaczne pierogi z serem na słodko. Te wyszły genialne! Nie będę skromna, bo mi smakowały niesamowicie. Mąż bardzo je sobie chwalił, a nie lubi obiadów na słodko, więc to gdy zjadł prawie dwie porcje widoczne na zdjęciu byłam wniebowzięta. Zuzia też zasmakowała w pierożkach. Polane gorącym sosem, z aromatem wanilii w środku... Musicie spróbować! Samo zrobienie farszu jest proste i dość szybkie, wiadomo, że zabawa jest ze sklejaniem. Jeśli masz możliwość zaciągnięcia partnera i dzieci do kuchni, raz-dwa się z tym uporacie. Co do ilości cukru - według upodobania, nam wystarczył ten poziom słodkości, bo sos truskawkowy też był słodki. No a dodatek rodzynek też zrobił swoje (tak, w środku są rodzynki :)). Smacznego!

Składniki na ok 42 pierogów:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 650
  • 3/4 szklanki gorącej przegotowanej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok 400 g twarogu półtłustego (mój miał 386 g)
  • 6-7 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 żółtka
  • 3,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki rodzynek
  • ziarenka z połowy laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj sól i olej. Powoli partiami wlej wodę, mieszając łyżką. Wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Samo będzie odchodzić od rąk. Przykryj miskę z ciastem ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na jakieś 30 minut, by odpoczęło.
  2. W misce utrzyj drewnianą łyżką żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii lub cukrem wanilinowym. Możesz też zrobić to mikserem, będzie szybciej. Zuzia spała, więc nie chciałam aż tak hałasować. Ręcznie poszło fajnie. Z żółtek powstanie jasna, puszysta masa.

  3. Dodaj twaróg i utrzyj do gładkości.
  4. Dodaj kaszę jaglaną i rodzynki. Wymieszaj dokładnie. Sprawdź, czy jest dostatecznie słodkie. Możesz ewentualnie dosłodzić.
  5. Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj cienko na stolnicy lub blacie podsypanym odrobiną mąki. Szklanką wykrój krążki. Ja użyłam tej po nutelli, jak zwykle.
  6. Na każdy placek nałóż na środek ok 1 łyżeczkę farszu i zlep brzegi. Uważaj, by nie dostał się tam farsz. Mi nie zawsze to wyszło, za szczęście nie rozklejały się. Możesz brzegi udekorować widelcem; efekt widać na zdjęciach.
  7. Gotuj pierogi w dużej ilości wody, lekko posól. Ja dałam ok pół łyżeczki na jakieś 3-4 litry wody. Wrzucaj po kilkanaście pierogów, aby się nie sklejały. Lekko poruszaj garnkiem po wrzuceniu, nie przywrą do dna. Gotuj 2-3 minutki od wypłynięcia na nie za dużym ogniu.
  8. Po wyjęciu z wody, dobrze opłukać pierogi zimną wodą, aby się nie skleiły. Podawaj polane gorącym sosem truskawkowym lub z innych owoców.

Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!