Kaszka kukurydziana z suszonymi daktylami i owocami leśnymi


Nie robię Zuzi już zbyt często kaszki. Dziś chciałam zrobić jakąś inną, żeby chętnie zjadła. Jak usłyszała, że dodałam jej ulubione kuleczki (czyli porzeczki, których najwięcej w mieszance owoców leśnych, którą najczęściej kupuję), to leciała ile sił do krzesełka. Zjadła prawie wszystko, a nieczęsto je tyle naraz. Sama z chęcią dokończyłam za nią, bo dzięki daktylom kaszka była słodka, a dzięki owocom nie za słodka i z nutą kwaskowatości. Pyszna! Nie tylko dla maluchów :)

Składniki na 1 porcję:


  • 200 ml wody
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 4 suszone daktyle
  • 1-2 łyżki świeżych lub mrożonych owoców leśnych
  • 1 łyżka płatków owsianych

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę. Wsyp kaszkę i wymieszaj. Dodaj drobno pokrojone daktyle oraz płatki owsiane. Gotuj ok 5 minut, ciągle mieszając.
  2. Pod koniec dodaj owoce mrożone. Świeże dodaj przed samym podaniem. Mieszaj jeszcze parę minut, aby się rozmroziły, ale nie rozpadły całkiem. Ja tylko chwilkę je gotowałam, potem dalej mieszałam nad ciepłym palnikiem.
  3. Przełóż do miseczki. Podawaj lekko przestudzone. Możesz udekorować niewielką ilością świeżych lub wcześniej rozmrożonych owoców.
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!