Domowe masło czosnkowe

domowe masło czosnkowe

Zrobienie domowego masła czosnkowego zajmuje kilka chwil. Smak? O niebo lepszy od kupnego. A cena? Również lepsza - 1 ząbek czosnku i trochę masła nigdy nie będzie kosztować tyle, co gotowe masło czosnkowe. W sklepie łatwo można dostać masło czosnkowe. Tyle, że jest ono o smaku
czosnku, bo w składzie ma suszony czosnek i aromaty oraz inne dodatki, w które nawet się nie zagłębiam. Problem w tym, że nie każdy o tym wie i nie każdemu chce się bawić w robienie domowego. A warto, bo każdy sobie poradzi. Zachęcam. Polecam do grzanek, tostów, bagietek, ugotowanych lub pieczonych ziemniaczków lub po prostu na kanapkę.


Kochani, już jutro przepis na obiecane najprostsze domowe lody bez maszynki. I od jutra przynajmniej w co drugą sobotę będę dostarczać Wam dodatkowy przepis. :)

Składniki:

  • 50-60 g miękkiego masła
  • 1 większy ząbek czosnku
  • sól ziołowa - max 1/3 łyżeczki
  • pieprz ziołowy i czarny mielony

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miseczki. Wydłub z praski jak najwięcej czosnku się da. Po co ma się marnować.
  2. Dodaj masło i przyprawy w ilości wg uznania, uważając, by nie przesadzić. 
  3. Dokładnie wymieszaj łyżką, ucierając. Odstaw na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej, aby smaki się przegryzły i podawaj.
jak zrobić domowe masło czosnkowe?


Moja rada:

Jeśli masło okaże się za mocno czosnkowe, wystarczy dodać trochę więcej masła i wymieszać. I na odwrót - można dodać czosnku lub przypraw, jeśli jest ich dla Was za mało.
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!