Majonezowe muffinki z kiwi - Grunt to przepis

Majonezowe muffinki z kiwi Grunt to przepis

Oto i on - zwycięski przepis w mojej pierwszej akcji kulinarnej Tydzień z KIWI z durszlakiem, który wygrała Asia z Grunt to przepis!. Sama już zrobiłam te babeczki z pewnymi modyfikacjami i byłam z nich bardzo zadowolona. Wilgotne, puszyste, a do tego bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. I dla nieprzekonanych - majonezu wcale w nich nie czuć! Oryginalny przepis znajdziecie tutaj, ale ja tylko go sformatowałam, nie ingerując w treść, która jest świetnie dopieszczona przez autorkę. Jedyne co dorzucę ze swej strony - aromat waniliowy i cukier zastąpiłam cukrem waniliowym domowej roboty.

Składniki na 12 babeczek:

SKŁADNIKI SUCHE:


  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. cukru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI MOKRE:

  • niepełna szkl. mleka
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego od SPOŁEM KIELCE - czubate
  • 1 jajko
  • aromat waniliowy 

POZOSTAŁE:

  • szczypta zielonego barwnika spożywczego - na czubek wykałaczki
  • 3 owoce kiwi - małe
  • posypka cukrowa - na wierzch.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier i sól. 
  2. W drugim naczyniu rozmieszać dokładnie składniki mokre: mleko, majonez, aromat waniliowy i jajko. Dosypać szczyptę zielonego barwnika spożywczego i dokładnie rozmieszać do jednolitego koloru. 
  3. Przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać łyżką - niezbyt długo i niekoniecznie dokładnie, tylko aby mniej więcej się połączyły - krócej mieszane ciasto na muffinki skutkuje wilgotniejszymi i bardziej pulchnymi babeczkami, sprawdziłam!
  4. Kiwi obrać i pokroić na drobne kawałki. 
  5. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta. Następnie kilka kawałeczków kiwi. Powtarzać do wyczerpania masy i owoców. Ponieważ muffinki za sprawą kiwi zbyt wysokie nie rosną, można spokojnie papilotki wypełnić prawie do końca.
  6. Wierzch obsypać kolorową posypką cukrową. Wstawić do rozgrzanego do 190C piekarnika - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu - i piec ok 20-25 minut - czas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta i "charakteru" piekarnika - mojemu grzałki działają wyśmienicie, więc oscyluję bliżej 22 minut :) Stan upieczenia można sprawdzić testem "patyczka" - wyjdzie suchy, babeczki gotowe!
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!