Młoda kapusta duszona z koperkiem i śmietaną

Młoda kapusta duszona z koperkiem i śmietaną

Sezon na młodą kapustę wciąż trwa. Warto to wykorzystać, bo młoda jest smaczniejsza i delikatniejsza od starej. Nada się m.in. na gołąbki (przepis jeszcze w tym miesiącu) i do uduszenia z koperkiem. Przepis pochodzi o mojej teściowej. Chociaż jadłam taką kapustę u niej wiele razy, dopiero teraz poprosiłam o przepis i zabrałam się do roboty.
Zrobiłam nieco po swojemu, bo nie dodaję przyprawek czy doprawek ze wzmacniaczami smaku. Nie będę jednak polemizować, czyja lepsza, bo każda jest przepyszna. :) Przepis jest bardzo prosty, wykonanie dość szybkie, a posmakuje chyba każdemu. Pasuje do rolad i schabowego, do klusek i do ziemniaków. I bez niczego też świetna. Ale tylko na ciepło  i najlepsza zaraz po przygotowaniu, odgrzewana już nie smakuje tak dobrze. Mi na zimno w ogóle nie smakowała. Za to świeżo zrobiona, gorąca - mmm, palce lizać. Smacznego!


Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
  • ok 0,5 łyżeczki soli ziołowej
  • po ok 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego i/lub ziołowego
  • 2 łyżki świeżo posiekanego koperku

Przygotowanie:

  1. Usuń zewnętrzne liście kapusty i wytnij głąb. Możesz ją opłukać pod bieżącą wodą. Połóż na 2-3 warstwach ręcznika papierowego, aby wchłonął nadmiar wody. 
  2. Przekrój kapustę na 4 części i drobniutko poszatkuj. Wrzuć do wysokiego garnka. Zalej wrzącą wodą. Kapusta będzie się kurczyć w tym momencie, więc wlej wody tylko tyle, by prawie sięgała poziomu kapusty. Posól solą morską i przemieszaj. Wstaw na średni ogień i zagotuj pod przykryciem. Zmniejsz gaz i duś pod przykryciem do miękkości kilkanaście minut.
  3. Odlej pół szklanki wody z gotowania. Resztę odlej do zlewu. 
  4. Do szklanki z gorącą wodą dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Zostaw do lekkiego przestudzenia i wsyp mąkę. Wymieszaj tak, by nie było grudek. 
  5. Kapustę lekko rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Przypraw pieprzami i solą w ilości wg uznania i koperkiem.
  6. Sos wlej do kapusty i dobrze wymieszaj. Wstaw garnek na średni ogień i zagotuj. Gotuj parę minut, cały czas mieszając.

Zdjęcia przygotowania dodam w najbliższym czasie, bo zapomniałam zrobić. A tak przy okazji, jak Wam się podobają kolaże z fotorelacją z przygotowywania potraw do moich przepisów? Na razie tylko parę przepisów nimi opatrzyłam, ale obiecuję na bieżąco poprawiać starsze przepisy, aby były dla Was bardziej czytelne.
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!