Idealny omlet biszkoptowy

omlet biszkoptowy

Omlety biszkoptowe robiłam już wiele razy, ale do tych najlepszych doszłam dopiero niedawno metodą prób i błędów. Są banalnie proste w wykonaniu i mogą być szybkim sposobem na słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek. Omlet możesz podać z dowolnym nadzieniem: bitą śmietaną, owocami, nutellą, dżemem, jogurtem, serkiem... Co dusza zapragnie. Od tego, co włożę do omletu, uzależniam ilość cukru - przy słodszym nadzieniu można dać tylko 0,5 łyżki, zaś przy kwaśnym - nawet 1,5 łyżki. Testuj, aż dojdziesz do swojego poziomu słodkości. Nie potrzeba żadnego proszku do pieczenia ani sody, wystarczy dobrze ubić białka i użyć pokrywkę przy smażeniu. Ważna jest też ilość mąki. Dla jajek małych i średnich wystarczy 2,5 łyżki, a dla większych już 3. Za mało mąki - omlet będzie się rozwalał przy odwracaniu. Sprawdzone. ;) Na zdjęciach omlet podany z musem jeżynowo-jogurtowym i rodzynkami. Przepis na mus jest krótki: 1 szklanka owoców + 1-3 łyżki cukru + mały jogurt naturalny. Blendujemy i gotowe! Przy zachodzie słońca smakuje najlepiej. ;)




Składniki na 2 porcje:



Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek. Dodaj sól i cukier. Ubij na sztywną pianę w misce lub wysokim naczyniu.
  2. Dodawaj po jednym żółtku, dalej miksując.
  3. Do piany przesiej mąkę. Wymieszaj mikserem lub ręcznie trzepaczką.
  4. Rozgrzej średnią patelnię mniej więcej 7/10 mocy palnika. Zależnie od patelni, możesz dać odrobinę masła lub smażyć bez tłuszczu, jeśli masz odpowiednią patelnię. Wylej połowę ciasta na patelnię i zmniejsz trochę ogień. Przykryj dopasowaną pokrywką.
  5. Smaż na rumiano z obu stron, tak z 1-2 minutki, odwracając tylko raz łopatką.
  6. Przełóż na talerz i od razu podawaj.
jak zrobić idealny omlet biszkoptowy





Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!