Kruchy placek z budyniem, jeżynami i kruszonką

Kruchy placek z budyniem, jeżynami i kruszonką


Jak nagle naszło mnie w sobotę na zrobienie tego pysznego, prostego i dość szybkiego ciasta, tak szybko ono zniknęło. W zasadzie zostało tylko pół porcji. Nic dziwnego, ciasto wyszło genialne! Jeżyny są kwaśne, a reszta słodka i całość świetnie się komponuje. Jedyne, co wymaga poprawy to, aby 15-20 minut przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ja nie zrobiłam tego i troszkę mi się przypiekły boki i kruszonka. Skąd pomysł na taki kruchy placek? Otóż w sobotę wygrzebałam bardzo stare wydanie zeszytu z przepisami "Ciasta domowe" z 1994 roku i cały o wypiekach z wiśniami. Mam je od dawna, ale nigdy nie skorzystałam z żadnego przepisu, przynajmniej nie pamiętam. Ale wtedy szukając innego przepisu, wpadł mi w oko kruchy placek babuni z wiśniami. W zamrażalniku mam mnóstwo swojskich jeżyn (z działki teściowej) i nieco wiśni, ale te ostatnie pójdą za kilka dni do tortu dla Zuzi na urodzinki. Stąd dodałam jeżyny. A budyń? Pierwszy raz piekłam ciasto budyniem, przyznaję, ale się udało. Chociaż jednak wolę budyń w wersji nie za gęstej i na ciepło, taki zaraz po przygotowaniu. Przepis jeszcze nieco zmodyfikowałam, chociażby ze względu na brak masła w domu. Na dole dołączyłam zdjęcie oryginalnego przepisu, jakby ktoś się pokusił. Smacznego!


Składniki na tortownicę 26 cm:

Budyń:

  • 1,5 op. budyniu waniliowego bez cukru (taki na 500 ml mleka)
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki rodzynek bez konserwantów

Ciasto kruche:

  • 90 g zimnej margaryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 90 g zimnej margaryny
  • 1 jajko
  • 50 g domowego cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 720-730 g jeżyn mrożonych lub świeżych

Przygotowanie:

  1. Budyń ugotuj wg przepisu na opakowaniu z cukrem, a gdy zgęstnieje, dodaj rodzynki. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Składniki na ciasto szybko zagnieć lub zmiksuj w malakserze. Moje wyszło dość miękkie i maziste. Nie jestem pewna, ale być może z masłem byłoby troszkę inne. W końcu zimne masło, prosto z lodówki, jest twardsze niż margaryna. Od razu przełóż ciasto do tortownicy, wylep nim całe dno. Najlepiej jest natłuścić lekko formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i na nią wyłożyć ciasto. Łatwiej wyjąć później upieczone ciasto. Ja robię tak wszystkie ciasta. Jedynie przy biszkopcie nie daję papieru na brzegi, żeby był równy.
  3. Podpiecz spód w dobrze nagrzanym piekarniku. Piecz w 180°C przez 15-20 minut, uważając, by się nie przypalił po brzegach. Wyjmując, zmniejsz temperaturę do 170°C.
  4. Składniki na kruszonkę zagnieć ręcznie. Z uwagi na dodatek jajka będzie miękka. Z samymi żółtkami powinna mieć bardziej zwięzłą strukturę. Ja jednak nie chciałam, by znów zostały mi białka, już mi ich kilka zalega w zamrażalniku.
  5. Na gorący podpieczony spód wyłóż ciepły budyń i wyrównaj. Rozsyp jeżyny, lekko dociśnij. Pomagając sobie łyżką, rozdziel kawałki kruszonki.
  6. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok 50 minut. Gdy się zrumieni, przykryj folią aluminiową, aby zapobiec zbyt mocnemu przypieczeniu i przypaleniu.
  7. Podawaj letnie lub całkiem wystudzone, najlepiej posypane cukrem pudrem.
Kruchy placek z budyniem jak zrobić



Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!