Jak przygotować i ugotować szparagi?



Nigdy dotąd nie jadłam żadnych szparagów i nie miałam pojęcia, jak przygotować i ugotować szparagi.. Nieraz chciałam je kupić, ale jakoś tak nigdy mi to nie wychodziło i nie wiedziałam, czy będą smakować mi i moim bliskim. We wtorek dostałam swojskie szparagi zielone, świeżutkie od znajomej pani Bożenki z osiedlowego warzywniaka, która poinstruowała mnie też, jak mam je zrobić. Klamka zapadła, trzeba było je rozsądnie wykorzystać. I dzisiaj idę pani Bożence podziękować, że pomogła mi odkryć wspaniały smak, jaki mają zielone szparagi gotowane. Są po prostu pyszne i takie proste w przygotowaniu. Moje były lekko słodkie i ugotowałam je częściowo na osolonej wodzie z gotowania młodych ziemniaków i młodej marchewki. Po prostu ugotowałam za mało wody na szparagi i wykorzystałam to, ze reszta warzyw już się ugotowała. Na pewno wpłynęło to troszkę na smak szparagów, ale co tam. Dziś krótko więc o tym, jak ugotować szparagi, by było smaczne. Sposobów na przygotowanie szparagów jest mnóstwo. Teraz, gdy znam smak szparagów, będę testować je w innych wersjach. Niżej znajdziesz kilka rad, jak przygotować i ugotować szparagi zielone i białe.



Jak przygotować szparagi?



  1. Szparagi zielone umyj, nie trzeba ich obierać. Białe trzeba natomiast obrać (poniżej główki), jak słyszałam w telewizji śniadaniowej. 
  2. Szparagi utnij - ja odcięłam ok 1/3 jaśniejszej, grubszej części na dole, która jest zdrewniała. Podobno można też odłamać tę część - po ugięciu szparag sam powinien się złamać we właściwym miejscu. Ja poszłam na łatwiznę, więc ucięłam wszystkie związane razem szparagi. Minus tego taki, że w niektórych szparagach nie ucięłam wszystkiego.
  3. Wodę na szparagi zagotuj z niewielką ilością soli, u mnie było jej niewiele, tylko tyle, ile było w drugim garnku.

Jak ugotować szparagi zielone?


  1. Szparagi gotujemy, wkładając do wrzątku, nigdy do zimnej wody. Wtedy będą najsmaczniejsze. 
  2. Czas gotowania zależy od rodzaju i grubości szparagów. Ja zielone szparagi gotowałam raptem 3-4 minuty od ponownego zagotowania się wody w garnku. Chociaż mówią, że zielone szparagi potrzebują ok 8 minut. Białe szparagi potrzebują więcej czasu - do 10-15 minut. Najlepiej sprawdzić widelcem, czy są odpowiednio miękkie, ale wciąż chrupiące w środku. Dobrze ugotowane nie tracą swojego ładnego koloru.
  3. Czytając na temat gotowania szparagów, dowiedziałam się, że należy gotować je wysokim wąskim garnku, aby gotować je pionowo, a główki mają wystawać. Faktem jest, że ta część mięknie najszybciej. Jednak śmiało można gotować na leżąco, również wyjdą idealne. Tylko trzeba pamiętać, by gotować je krótko i pilnować, by się nie przegotowały. Dobrze jest też, by podczas wkładania szparagów do wody, zachować ciągłość gotowania się wody. Odpada więc wkładanie do wrzątku szparagów prosto z lodówki. Wtedy szparagi dojdą szybciej i będą bardziej chrupiące.
Smacznego!


zdjęcie: pl.freeimages.com 
Bo moje własne usunęłam, zanim zdążyło się wysłać na OneDrive'a. :)
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!