Kisiel z owoców leśnych



Składniki na 2-3 porcje:

  • ok 200 g mrożonych owoców leśnych z porzeczkami lub innych (np. maliny, truskawki, porzeczki)
  • 2-3 łyżeczki cukru, w zależności od upodobania
  • 1 szklanka wody 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • jogurt naturalny lub serek homogenizowany naturalny lub bita śmietana

Przygotowanie:

  1. Owoce wsyp do rondelka i wlej pół szklanki wody. Dodaj cukier, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż do zagotowania. Mieszaj co jakiś czas.
  2. W reszcie wody wymieszaj dobrze mąkę ziemniaczaną - powstanie krochmal. 
  3. Gdy owoce się rozmrożą całkowicie, wlej partiami krochmal, ciągle mieszając. Możesz wykorzystać cały lub mniej, zależy od tego, jaką konsystencję chcesz osiągnąć, mniej czy bardziej gęsty. Gotuj jeszcze kilka chwil, mieszając często.
  4. Podawaj bez niczego lub z dodatkiem. Ja podałam z serkiem homogenizowanym naturalnym. Pycha. Zuzia wcinała równo :) Smacznego!


Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!