You are currently viewing Mleczne przekładańce na waflach z czekoladą

Mleczne przekładańce na waflach z czekoladą

()
Słodki deser lub ciastka bez pieczenia? Wykorzystaj gotowe wafle, ubij krem mleczny na bazie masła i przygotuj polewę. Tak powstały smakowite mleczne przekładańce na waflach, czyli wafle z kremem i czekoladą. Słodkie, dość kaloryczne, ale dla roczników starszych sprzed 2000 roku to z pewnością jeden ze smaków dzieciństwa 🙂
Przepis na krem podpatrzony u pani Doroty z mojewypieki.com.

Składniki na ok 15 sztuk:

Krem mleczny

  • 1/4 szklanki 250 ml mleka
  • 2-4 łyżek cukru
  • 1 szklanka 250 ml mleka w proszku pełnotłustego
  • 150 g masła
  • 8 g cukru wanilinowego (mała opakowanie)

Poza tym:

  • 70 g masła
  • 150 g czekolady, najlepiej gorzkiej lub pół na pół z mleczną
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2,5 wafla kwadratowego
  • cukrowa posypka i wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Masło na krem wyjmij 2-3 godziny wcześniej, aby było bardzo miękkie.
  2. Mleko wymieszaj w garnku z cukrami i zagotuj. Odstaw do przestudzenia. Powinno być letnie.
  3. Miękkie masło utrzyj mikserem dna puszysto.
  4. Partiami dodawaj letnie mleko, dalej ucierając, do połączenia. Wsyp przesiane mleko w proszku i miksuj do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, bez grudek.
  5. Czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Musi być lejące do dalszych działań.
  6. Pierwszy wafel posmaruj cienko i aż po brzegi lejącą czekoladą. Przykryj drugim waflem. Ja sklejałam czekoladą te strony z drobniejszym wzorkiem.
  7. Na drugim waflu rozprowadź połowę kremu mlecznego, aż po brzegi, równo. Przykryj trzecim waflem grubym wzorem do dołu. Ten znów posmaruj cienko czekoladą i przyklej kolejnym wafelkiem.
  8. Do reszty kremu mlecznego wsyp wiórki kokosowe i dobrze wymieszaj. Wyłóż na wafle i wyrównaj. Przykryj ostatnim waflem.
  9. Pokrój przekładańca ostrym długim nożem w kostkę lub w trójkąty.
  10. Każdy kawałek polej lejącą czekoladą. Jeśli już zaczęła twardnieć, podgrzej ponownie w kąpieli wodnej. Zanim czekolada na waflach zacznie stygnąć, posyp połowę kawałków wiórkami kokosowymi, a połowę cukrową posypką.

wafle z mlecznym kremem i czekoladą

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.