Domowy cukier waniliowy


Nigdy więcej nie kupię cukru wanilinowego ani aromatów w płynie. Wykończyłam już chyba zapasy tych chemicznych cudów i więcej po nie nie wrócę. Znalazłam przepis na domowy cukier - w zasadzie wszyscy piszą o tym samym, chociaż po swojemu, który nie jest żadną filozofią i każdy może go zrobić - dosłownie w parę chwil! I jak porównać ceny kupnego sztucznego lub nawet z prawdziwą wanilią, to domowy jest o wiele tańszy. Porównanie cen znajdziesz u Dorota.in. Początkowo aromat może Wam nie przypaść do gustu, bo nasze nosy są przyzwyczajone do chemicznego aromatu. Jednak naturalny jest naprawdę lepszy. Ma długi termin ważności, jak to cukier, ale w sumie to na bieżąco będzie znikać. Nada się do wypieków, deserów, gorącej czekolady czy szklanki mleka... Ja do przepisu z małą ilością cukru dodaję w całości cukier waniliowy lub pół na pół ze zwykłym. Gdy będzie go ubywać ze słoika, wystarczy braki uzupełnić świeżym cukrem. Jeśli będziesz czuć, że zapach słabnie, wymień laskę wanilii na nową lub zrób od podstaw.

Kochani, przypominam o dostępnej od wczoraj ankiecie dostępnej tutaj. Zapraszam do wypełnienia wszystkich, którzy chcieliby mi pomóc ulepszyć mój blog.


Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

  1. Szklankę cukru wsyp do pojemnika lub słoika, w którym będziesz przechowywać cukier waniliowy i który możesz szczelnie zamknąć. Drugą szklankę wsyp do misy malaksera.
  2. Laskę wanilii rozkrój wzdłuż i tępą stroną noża zeskrob nasionka. Przełóż je do cukru w malakserze. 
    laska wanilii
  3. Zmiksuj do lekkiego rozdrobnienia cukru i dokładnego rozprowadzenia nasionek.
    domowy cukier waniliowy
  4. Laskę przetnij na 2-3 części. Wrzuć do czystego cukru. Zasyp cukrem z ziarenkami. Zamknij szczelnie pojemnik/słoik i mocno potrząsaj, aby wszystko się wymieszało. 
  5. Odstaw na 1-2 tygodnie, aby cukier nasycił się aromatem wanilii. W zasadzie pachnie już wcześniej. 

Piecz - tak od podstaw
Podziel się w Google Plus

O autorce Anna Wojtyna

Jestem Ania, mama, która uwielbia gotować, piec i jeść oraz blogować. Więcej o mnie znajdziesz na stronie "O mnie"

0 komentarz(y) :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad w komentarzach. Czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na każdy z nich.
Pozdrawiam i zapraszam do szukania innych inspirujących przepisów lub porad rodzicielskich!