You are currently viewing Swojska wędlina – pieczony peklowany boczek

Swojska wędlina – pieczony peklowany boczek

()

Domowe wędliny są najlepsze! Pieczony peklowany boczek jest kalorycznym, ale bardzo pysznym rarytasem, który śmiało można zrobić na większe okazje parę razy do roku. Zrobienie swojskiej wędliny nie jest trudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o wyrobach domowych stężenie soli było sporo większe, zaś ilość wody mniejsza, ale odkryłam to po zrobieniu wędliny. Przygotowanie też nieco inne. Według swoich zasad robiłam już parę razy i wiem, że nie zawodzą, więc polecam. Ilość soli peklującej możesz jednak zwiększyć, pamiętając, żeby nie przesadzić.

 
Ten boczek chodził za mną już długo, po raz pierwszy zrobiłam miesiąc temu na swoje urodziny. Kiedyś robiłam szynkę (ale z łopatki), również pyszną. Zasady były w sumie te same. I mam plany na drobiową szynkę oraz pieczony schab… Na samą myśl, ślinianki intensywniej pracują. 🙂 Pieczony boczek bardzo chwalili sobie moi goście na urodzinach, jednak nie zdążyłam go wcześniej opublikować. Mam nadzieję, że narobiłam Ci smaku i zrobisz go dla swojej rodziny. Od paru plasterków nikt nie przytyje. Za to wiesz, iż poza azotynem sodu nie zawiera dodatkowej chemii. Co do konserwantu: nie da się go uniknąć. Sól peklująca zabezpiecza przed psuciem, a przy tym nadaje różowy kolor i smak wędlinie. Dlatego jest powszechnie używana. Po co nam jednak zagęszczacze, wzmacniacze smaku i wstrzykiwana woda? Taki boczek jest też tańszy. Surowy boczek kosztuje max ok 16 zł za kilogram. Zaś dobry pieczony boczek w mięsnym dwa razy tyle. A i tak często nie jest czystym mięsem.
 

Składniki:

  • 1,1 kg boczku wieprzowej surowego bez skóry
  • 25 g soli peklującej
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 4-5 kulek pieprzu kolorowego lub czarnego
  • 0,5-1 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 800 ml wrzątku
  • 2 ząbki czosnku

 

Pyszna swojska wędlina, bez zbędnych dodatków będzie każdemu smakować.
Jeżeli chcesz poprawić swój kulinarny warsztat, lub po prostu nauczyć się gotować tak, żeby wszystkim smakowało, mam dla Ciebie propozycję zestawu e-booków kulinarnych Chcę Świetnie Gotować. Codzienne przyrządzanie posiłków będzie proste, a przepisy smaczne i tanie. Skończ z nudą na talerzu, sięgnij po solidną dawkę kulinarnej wiedzy!

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Przygotuj duże naczynie z pokrywką lub dodatkowo folię spożywczą do zamknięcia naczynia.
  2. Do wrzątku dodaj przyprawy i czosnek. Wymieszaj, do rozpuszczenia soli. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Mięso umyj, lekko osusz ręcznikiem papierowym i włóż do zimnej solanki. Musi być zanurzone. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na 7-10 dni.
  4. Co dwa dni obróć mięso w solance. Codziennie sprawdzaj stan solanki. Zrobi się lekko zakrwawiona, jednak nie powinna śmierdzieć. Jeżeli tak się stanie, wówczas należy ją zrobić na nowo, przepłukać mięso i włożyć do nowej solanki.
  5. W dniu pieczenia wyjmij boczek z solanki i opłucz pod bieżącą wodą. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym tłuszczem do góry. Wstaw do piekarnika i piecz w 160-170°C. Możesz przed pieczeniem posypać odrobiną pieprzu ziołowego.
  6. Możesz piec na dwa sposoby. Pierwszy to ten, który wykorzystałam ostatnio: po ok 1,5 godzinie pieczenia odwróć mięso, polej je opcjonalnie tłuszczem i piecz jeszcze ok 30-40 minut. Drugi sposób to pieczenie 160-170 minut tłuszczem do góry. Mięso się wtedy nie wysuszy, ale nie będzie przypieczone, za to tłuszcz bardziej wytopiony. Możesz upiec tak jak wolisz.
  7. Świeżo upieczony boczek też jest smaczny, ale najlepszy po schłodzeniu w lodówce i cienko pokrojony.
 

pieczony peklowany boczek jak zrobić

 

Pamiętaj, że o wiele więcej takich przepisów znajdziesz w zestawie e-booków Chcę Świetnie Gotować!

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 7 komentarzy

  1. Aga Agar

    Oj, jadło zdecydowanie nie dla mnie 😉

    1. Anna Wojtyna

      Polecam. Ja od tamtej pory nie miałam okazji powtórzyć, ale wszystko przede mną. 🙂

    1. Anna Wojtyna

      Bo właśnie na wyjątkowe okazje najlepiej takie pyszności smakują 🙂

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.